Lumina caldă și lumina rece: Folosește iluminatul interior în avantajul tău

Lumina caldă și lumina rece: Folosește iluminatul interior în avantajul tău


In ziua de azi, ne folosim de lumina artificială constant, indiferent de forma pe care o ia (spoturi led, aplice de perete, lustre moderne etc.), și am putea chiar spune că suntem dependenți de ea. Obișnuința formată, ca atunci când intri într-o cameră să apeși pe întrerupător și totul să se lumineze în jurul tău, ne poate face să trecem cu vederea alte aspecte ce țin de iluminatul interior.

Și nu mă refer la cât de bine se potrivesc lămpile decorative lângă niște pendule de perete (cu toate că nu pot spune că îmi displace această combinație), ci mai mult la becuri. Mai exact, la ce lumină transmit aceste becuri.

Mulți tind să-și concentreze toată atenția asupra alegerii corpului de iluminat, marea dilemă fiind dacă le-ar plăcea mai mult să aibă aplice pe perete sau... pe tavan?! Ei bine, oricât de importantă ar fi această alegere, nu se poate trece cu vederea nici temperatura de culoare a sursei de lumină, aceasta putând influența atât dispoziția, cât și productivitatea.

Cum să-ți iluminezi locuința în funcție de nevoile proprii

Lumina poate fi privită ca având trei „personalități”: caldă, neutră și rece. Acestea se diferențiază între ele prin tonurile avute, modul în care ne influențează starea de spirit, dar și prin locul în care sunt recomandate a fi folosite.

luminacalda-luminarece-luminaneutra

Lumina caldă (2700K-3200K)

Aceasta imită cel mai bine lumina naturală, putând fi descrisă ca având un ton galben-portocaliu. Inspiră confort, relaxare, armonie, fiind tipul de lumină perfect pentru a transforma o încăpere într-un loc plin de armonie, primitor și intim. Însă, în același timp, obosește ochii și poate influența scăderea puterii de concentrare, ceea ce o face perfectă pentru încăperilor destinate odihnei și relaxării (exemplu: veioze dormitor)

Lumina neutră (4000K-4500K)

Caracterizată de un echilibru între cele două tonuri, acest tip de lumină este preferat, în general, în spațiile de lucru din marile clădiri și birouri. Combinarea luminii calde cu cea rece are rezultate stimulatoare pentru ceea ce înseamnă concentrare, în același timp ușurează sesiunile de brainstorming. În plus, acest spectru cromatic previne oboseala (exemplu: lampă sau pendul led pentru birou).

Lumina rece (5000K-6500K)

Imită extrem de bine lumina naturală, tonul acesteia putând fi descris ca fiind un alb pur sau ușor albăstrui.  Dacă în ceea ce privește lumina caldă atmosfera era una relaxată, în ceea ce privește lumina rece, lucrurile sunt la polul opus. Rolul acesteia este de a scoate în evidență detaliile și culorile, transmițând un sentiment de alertă. Stimulează atenția, vederea și îndemânarea, ceea ce o fac varianta perfectă pentru lampa led de pe birou.

Este foarte important să alegem tipul de lumină în funcție de propriile nevoi, pentru a ne putea bucura la maxim atât de productivitatea adusă de o nouă zi, dar și de momentele acesteia de relaxare.

Acum că știi toate acestea, tot ce îți mai rămâne de făcut este să te întorci la dilema inițială: lămpi decorative sau pendule de perete. Hmm, eu zic să intri în secțiunea noastră de produse  și să vezi care ți se potrivește mai bine.