Iluminatul corect la birou - cum să te asiguri că îți creezi cele mai bune condiții

Iluminatul corect la birou - cum să te asiguri că îți creezi cele mai bune condiții


Biroul este unul dintre cele mai importante spații pentru un om care lucrează. Asta pentru că majoritatea timpului dintr-o zi de lucru este petrecut la birou. Iar diferența pe care o poate face un ambient potrivit este una uriașă. Atât din punct de vedere al stării de spirit, cât și în ceea ce privește productivitatea.

Așadar, dacă ești o persoană care lucrează la birou sau dacă ai angajați care fac asta, este foarte important să te asiguri că sunt asigurate cele mai bune condiții pentru o activitate eficientă și sănătoasă. Iluminatul corect la birou trebuie tratat cu maximă seriozitate, inclusiv pe timp de pandemie.

Majoritatea oamenilor care își făceau treaba de la sediile diverselor companii din țară au trebuit să se adapteze noilor condiții. Însă chiar și munca în regim remote este una care presupune existența unui mediu de lucru prietenos, care să susțină un nivel optim al productivității. Iluminatul corect la birou devine, astfel, esențial indiferent de modul în care îți desfășori activitatea.


Cum să le asiguri angajaților iluminatul corect la birou

Dacă deții o companie și vrei să ai grijă de angajații tăi, este foarte important să te asiguri că aceștia lucrează în cele mai eficiente condiții. Eficiente atât pentru randamentul pe care îl dau, cât și pentru sănătatea lor. Experții în calitatea vieții la birou au subliniat în dese rânduri necesitatea unor condiții de iluminat corespunzătoare.


Lumina are un impact impresionant în activitatea angajaților, deoarece poate să influențeze nivelul de concentrare al acestora. Este foarte important ca un spațiu de lucru să se bazeze cât mai mult pe lumină naturală. Firește, acest lucru nu poate fi posibil pe parcursul unei zile întregi de lucru. Mai ales iarna, atunci când lumina naturală este disponibilă preț de doar câteva ore.

În orice caz, este esențial să te asiguri că birourile în care lucrează angajații tăi beneficiază de cât mai multă lumină naturală. Ferestrele mari pot fi o soluție, precum și draperiile care pot fi complet înlăturate din calea luminii, atunci când aceasta există. Pentru perioadele în care nu există lumină naturală, precum orele târzii sau turele de noapte, este foarte important să alegi surse de lumină artificială cât mai apropiate de ideea de lumină naturală. În acest sens, sunt esențial de evitat corpurile de iluminat ce funcționează generând lumină albastră.

Pentru spațiile mai mari de birouri, ideale sunt neoanele. Chiar dacă nu pot funcționa pe baza unor senzori de mișcare, precum LED-urile, neoanele imită foarte bine lumina naturală și au avantajul de a consuma destul de puțină energie electrică. Pentru a nu crea un efect obositor, este important ca sursele de lumină să nu fie amplasate deasupra birourilor pe care sunt așezate monitoarele sau laptopurile folosite de angajați.

Cum să ai un birou corect iluminat, dacă lucrezi de acasă

Pandemia de coronavirus a determinat multe companii să nu își mai poată găzdui la sediile proprii angajații. Aceștia sunt nevoiți să muncească de acasă și să se asigure că rămân în continuare productivi și capabili să facă o treabă bună pe parcursul orelor de lucru. Dacă te afli într-o astfel de situație, trebuie să te asiguri că îți creezi și acasă condiții de muncă prielnice.

Pentru a-ți ilumina corect spațiul de lucru, trebuie să profiți cât mai mult de lumina naturală. În lipsa acesteia, este de preferat să apelezi la veioze sau alte corpuri de iluminat de dimensiuni mai mici și bazate pe cât mai puțină lumină albastră. Și în acest caz, poți opta pentru neoane și becuri LED. Este de preferat să apelezi la cât mai multe corpuri de iluminat în locul becurilor clasice, amplasate deasupra biroului. Poți controla, astfel, mult mai bine ambientul.

Există veioze ce pot fi controlate chiar prin telecomandă, iar becurile LED RGB permit utilizarea mai multor nuanțe de culori. Tot ce trebuie să faci este să o identifici pe cea care îți obosește cel mai puțin ochii. Așadar, iluminatul corect la birou se realizează apelând la cât mai multă lumină naturală și la cât mai puține surse de lumină albastră. Fie că ești interesat de munca la sediul companiei sau de munca în sistem work from home, este foarte important să apelezi la surse de lumină sustenabile, precum neoane sau becuri LED.